Proč nakupovat čerstvé nebo živé ryby?

Jistě nemá význam opakovat výhody konzumace ryb. Výjimečný komplex vitamínů a minerálů včetně železa je přínosem pro dobrou kondici i psychickou pohodu. Ryby kromě prospěšných látek pro funkci srdce obsahují také látky, které přispívají k lepší imunitě a odolnosti. Ryby jsou doporučovanou složkou jídelníčku alespoň dvakrát týdně. U dětí pomůžou ke správnému růstu, dospělým pomůžou lépe udržet správnou váhu. Rybí tuk navíc zpomaluje stárnutí buněk a zlepšuje vzhled pokožky i vlasů.

Dlouhé hodiny v kuchyni?

Inspiraci pro zpracování ryb můžete hledat po celém světe. Nemusíte se omezit na tradičního smaženého obalovaného kapra nebo pstruha na másle. Středomořská kuchyně nabízí recepty provoněné čerstvými bylinkami, asijská přidává exotickou chuť a vůni koření. Maso můžete upravit na grilu, na pánvičce i zapéct. Výjimečné jsou také polévky. Ryby jsou v základu všech receptů připravené rychle a nezdrží vás v kuchyni déle, než si myslíte. Současný trh navíc nabízí ryby z českých chovů i z moře.

Kvalitní a zdravé ryby pro každý den

Nebojte se zařadit ryby do jídelníčku dospělých ani dětí. Určitě najdete způsob úpravy, který vám vyhoví a zachutná. V běžné nabídce rybáren nebo obchodů se nemusíte bát omezené nabídky a jistě ani složitého shánění. Vždy však dávejte přednost masu z čerstvých nebo ještě živých ryb. Mrazené maso obsahuje vysoký podíl vody, který zvyšuje váhu ryby. Voda, která se v průběhu rozmrazení a vaření uvolňuje nejen znehodnotí objem masa, ale může zkomplikovat i přípravu. Na rozpálené pánvi nebo grilu se bude nadbytek vody mísit s kořením, ryba nebude mít pevnou konzistenci. Čerstvou rybu upravíte jednoduše a rychle. Vůně koření nebo omáčka se spojí s masem a vytvoří dokonalou chuť. Maso se bude krásně oddělovat od kostí a zachová si jemnou konzistenci.

Čerstvé ryby jsou kvalitnější a levnější

Neplaťte za vodu, raději se poohlédněte po regionální rybárně nebo prodejci. Na čerstvé rybě vždy poznáte dobrou jakost. Neméně důležité je také to, že platíte jen za maso. Vyhnete se navýšení hmotnosti a ceny vodou i zbytečnými přídavky pro konzervaci. Navíc máte jistotu, že je potravina čerstvá. Možná kontaminace může ovlivnit chuť masa a v horším případě způsobí vážné zdravotní komplikace. Při nákupu živých ryb si můžete vybrat celou rybu nebo jen její část, u větších ryb jsou nejzajímavější filety. Ani u živé ryby se nemusíte bát komplikací a spoléhat na vlastní um. Prodejce rybu podle přání zpracuje, vykuchá, naporcuje nebo jinak upraví. Přidat může navíc osvědčené tipy pro vaření a třeba i recept, který oživí vaše vaření. A pokud nevíte, kde čerstvé ryby nakoupit, přijďte do naší prodejny ryb v Táboře.