3 recepty na přípravu kapra

Kapr bez diskuze patří mezi klasická vánoční jídla. Obalované řízky a rybí polívka provoní většinu domácností a dodá tu správnou tečku slavnostní atmosféře. Kvalitní a dobrou rybu je však škoda nechat upravenou jen na jeden způsob. Jednoduché recepty vás můžou inspirovat a nabídnou kapra jako skvělý oběd i mimo velké svátky. A pokud nevíte, kde čerstvé kapry nakoupit, přijďte do naší prodejny ryb v Táboře.

Pečený na slanině

Ryby jsou dobře stravitelné a k úpravě nevyžadují dlouhé pečení ani smažení. Křehké a voňavé maso převezme chuť bylinek i dalších přidaných ingrediencí. Není třeba dlouze připravovat ani marinovat filety. Nejlepší jsou zelené bylinky: majoránka, petržel, bazalka, tymián.

Při pečení doporučujeme vložit rybu do předehřáté trouby, první minuty péct na vysoký stupeň a pak snížit teplotu a nechat rybu “dojet”. Náš recept je jednoduchý. Do zapékací mísy nejdřív vyložte plátky slaniny, na ně rozprostřete uvařené šťouchané brambory. Porce kapra stačí lehce osolit, opepřit a poprášit moukou. Rybu rozložte na vrch, můžete dokořenit majoránkou a kmínem. Uvolněná šťáva z kapra během pečení prostoupí na brambory a vytvoří dokonalou přílohu. Jídlo je rychlé a lehké.

Rybí nádivka

Na oleji opečte pár stroužků česneku a cibulku. Do vychladlého oleje přidejte smetanu, zelené bylinky a rozšlehané vejce. Směs doplňte kostičkami chleba a na kostky nakrájeným masem. Promíchejte do pevné směsi. Osolte a opepřete podle chuti. Nádivku vložte do pekáčku, který vymažete a vysypete strouhankou. Pečte asi 40 minut. Nádivka chutná výborně teplá i za studena.

Přeci jen smažený, ale jinak

Filety naložte do kefíru. Přidat můžete pepř, česnek, zelené bylinky. Po hodině rybu vyjměte. Zbylý kefír poslouží pro přípravu těstíčka. Zahustěte jej vejcem, moukou, drcenými mandlemi. Přidat můžete i trochu bílého vína. V těstíčku stačí kapra krátce obalit. Chuť zvýrazní ještě dodatečné posypání mandlemi. Kapr se smaží na rozpáleném oleji do zlatova.

Ryb se nemusíte bát ani se vymlouvat na kosti. Skvělé recepty oživí vaší kuchyni a přidají jim něco nového. Ryby jsou prospěšné z mnoha ohledů. Pomáhají růstu a zpevnění kostí i zubů, prospívají pokožce a hlavně zažívání. Jsou skvělou alternativou při redukci váhy. Při dietě nemusíte omezit stravování na nevýrazná kuřecí prsa. Kapr a další ryby nabízí mimořádnou chuť a řadu významných látek.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *