Druhy sladkovodních ryb vhodných ke konzumaci

Ryby prospívají lidskému organismu v mnoha směrech. Často skloňované jsou omega mastné kyseliny, které pomáhají snižovat cholesterol, navracejí pružnost cévám a zlepšují činnost srdce i celého oběhového systému. V rybách najdeme řadu dalších neméně důležitých látek. Vitamíny a minerály, které pomáhají zpevnit kosti a zuby, podílí se na dobrém stavu pokožky i správné funkci vnitřních orgánů. Ryby jsou lehce stravitelné, vhodné při dietách i při žádané redukci hmotnosti. A především jsou velmi chutné! Nenechte se ovlivnit špatnou zkušeností nebo obavou z kostí. Dobře upravená ryba je záležitostí pár minut a může vás svou chutí mile překvapit! Kvalitní a  čerstvé ryby nakoupíte v naší prodejně ryb v Táboře.

Kapr i mimo vánoce

Kapr bude v našich končinách první rybou, kterou si vybavíme. Je součástí tradiční Štědré večeře a bohužel, v mnoha rodinách je to také jediná příležitost, kdy se objeví na stole. Maso kapra se nemusí pouze obalovat jako řízek. Kapr po mlynářsku klade filety na pekáček a pouze je popráší moukou a kmínem. Kapra je možné nakládat i udit. Mimořádně chutná je z něj polévka. Při výlovech rybníků i v běžné nabídce obchodů se čím dál častěji můžete setkat i s východním příbuzným – tolstolobikem. Ryba je podobná kaprovi, má však typické protáhlé tělo a velká ústa. Kapr i tolstolobik jsou nejchutnější bez zbytečného koření navíc. Prudké osmahnutí nebo pečení zaručí křehké jemné maso.

Losos pro gurmány

Málo se ví, že losos je příbuzný pstruha. Velký cestovatel dokáže snášet slanou i sladkou vodu a jeho maso patří mezi nejoblíbenější. Typicky růžové filety je možné udit, smažit, grilovat i zapékat. Losos se často servíruje se zeleninovými saláty. Jeho maso je výživné, ale patří mezi tučnější. Starostlivým maminkám jej však rádi doporučujeme, velké filety s opravdovou jistotou eliminují drobné zatoulané kůstky a děti si na jemném mase pochutnají nejvíc.

Pstruh na másle a nejen to

Klasické menu lepší restaurace počítá i s rybami. Pstruh na másle je evergreen, škoda, že jej kuchaři občas nepromění i v zajímavější pochoutky. S česnekem a bylinkovou krustou, pstruh pečený v hrubé soli, nebo grilovaný nabízí mimořádný zážitek. A opět, velmi jednoduchá příprava a krátké zpracování dává možnost zařadit pstruha i do domácí kuchyně.

Štika, úhoř a další delikatesy

Určitě stojí za to vyzkoušet i ryby, které se v jídelních lístcích neobjevují často. Každá ryba žije v jiných vodách, živí se jinak, jinak se pohybuje. Maso vypovídá i o způsobu chovu. Nechte se zlákat a vyzkoušejte rybu i mimo vánoce. Pokud s vařením nemáte velké zkušenosti, můžete vsadit na jednoduchý postup, který sluší víceméně všem rybám. Filety opláchněte, prudce orestujte na pánvi z obou stran. První se restuje strana s kůží, která sice nemusí působit lákavě, ale udrží porci celistvou. Pak pánvičku s rybou nechte lehce dojít v předehřáté troubě na několik minut. Rybu můžete zakapat citronem, osolit a posypat jemně nasekanými zelenými bylinkami. Nic složitého a přitom chuťově i nutričně na jedničku.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *